Veľký prehľad o riasach a ich blahodarných účinkoch: Prečo by ste ich mali jesť viac?
Veľký prehľad o riasach a ich blahodarných účinkoch: Prečo by ste ich mali jesť viac?
Riasy sú jedným z najstarších organizmov a zároveň zdrojov potravy na Zemi. Sú považované za superpotravinu a ich všestrannosť z nich robí obľúbenú súčasť zdravej stravy nielen v ázijskej kuchyni, ale aj u nás. Nájdeme ich v mnohých podobách – od známych plátkov sushi nori až po vločky agaru na zahustenie jedál. Prinášame vám veľký prehľad druhov rias, ich zdravotných účinkov a spôsoby, ako ich začleniť do každodenného stravovania.
V článku sa dočítate o týchto riasách:
- Nori – pre zdravé snacky a sushi
- Wakame – pre dobrý metabolizmus
- Arame – pre krásnu pokožku
- Kombu – pre lepšie trávenie a bohatú chuť
- Kelp – pre zdravú detoxikáciu
- Dulse – bohatá na dobrú vlákninu
- Agar – vegetariánska želatína
- Chlorella – superpotravina pre zdravie
- Spirulina – výživová bomba pre energiu
- Prečo zaradiť riasy do každodennej stravy
Nori – pre zdravé snacky a sushi
Táto jedlá morská riasa v tvare tenkých tmavozelených plátkov je najznámejšia ako „obal“ sushi roliek. Použiť ju môžete aj na onigiri – japonské ryžové guľky, pridať do polievok, šalátov, alebo ako dekoráciu rôznych jedál. Pokojne si ju doprajte aj samostatne, ako zdravý chrumkavý snack.
Nori je bohatá na vitamíny A, C, E, K, vitamíny skupiny B a na minerály, ako sú jód, vápnik, železo a horčík. Je tiež dobrým zdrojom vlákniny a bielkovín. Konzumácia tejto riasy priaznivo pôsobí na štítnu žľazu vďaka vysokému obsahu jódu, podporuje trávenie aj zdravie pokožky, zlepšuje zrak a má antioxidačné vlastnosti, ktoré chránia bunky pred poškodením. Vďaka tomu je nori nielen chutným, ale aj účinným doplnkom zdravej a vyváženej stravy.
Wakame – pre dobrý metabolizmus
Obľúbená zelená morská riasa s jemnou textúrou a mierne sladkou chuťou sa bežne používa v ázijskej kuchyni. Je tradičnou prísadou do polievok miso či ramen, ale aj do šalátov. Často sa tiež servíruje ako príloha k ryžovým jedlám a v kombinácii s tofu a zeleninou. Okrem príjemnej chuti má takisto blahodarné účinky na ľudské telo. Je bohatá na vitamíny A, C, E a K, ako aj na minerály ako vápnik, horčík, jód a omega-3 mastné kyseliny.
Obsahuje tiež fukoxanthin – antioxidant, ktorý podporuje spaľovanie tukov, pomáha pri regulácii telesnej hmotnosti a znižovaní zápalu. Vďaka bohatému obsahu jódu zlepšuje zdravie štítnej žľazy, čo napomáha zdravému metabolizmu, oprave buniek a syntéze bielkovín. Wakame je výbornou živinou aj pre zdravie kostí, trávenie a imunitný systém, vďaka čomu predstavuje cenný doplnok vyváženej stravy. Pôsobí aj ako prevencia proti rakovine a pomáha znižovať hladinu cukru v krvi.
Arame – pre krásnu pokožku
Táto tmavá morská riasa s jemne sladkou chuťou je mimoriadne obľúbená v ázijskej kuchyni. Môžete ju nájsť vo forme sušených vlákien, ktoré je potrebné pred použitím namočiť do vody, aby zmäkli. Arame môžete pridávať do šalátov, polievok, alebo populárnych stir-fry a wok jedál.
Je bohatá na minerály ako vápnik, železo, horčík a jód, ktoré sú dôležité pre zdravie kostí, správnu krvotvorbu a dobré fungovanie štítnej žľazy. Arame tiež obsahuje množstvo vitamínov, vrátane vitamínu A a C, ktoré podporujú imunitný systém a zdravú pokožku. Vďaka vysokému podielu vlákniny zlepšuje trávenie, znižuje hladinu cholesterolu a navodzuje pocit sýtosti, takže účinne pomáha pri regulácii hmotnosti.
Kombu – pre lepšie trávenie a bohatú chuť
Veľká, tmavozelená morská riasa, ktorá je často používaná v japonskej kuchyni ako základ pre prípravu polievok a základného vývaru, zvaného dashi. Kombu je okrem polievok výborná aj pri príprave strukovín a tiež ako prísada do ryže počas varenia pre zlepšenie chuti, stráviteľnosti a zvýšenie nutričnej hodnoty.
Táto riasa je bohatá na vitamíny A, C, E, K a skupiny B, ale obsahuje aj dôležité minerály ako jód, vápnik, železo a magnézium. Vysoký obsah jódu podporuje zdravie štítnej žľazy, zatiaľ čo algináty v kombu môžu pomôcť pri detoxikácii organizmu tým, že viažu ťažké kovy a toxíny. Riasa okrem toho obsahuje kyselinu glutámovú, ktorá zlepšuje chuť jedál. Pomáha tiež regulovať cholesterol, posilňuje imunitný systém a zlepšuje trávenie.
Kelp – pre zdravú detoxikáciu
Táto morská riasa, známa svojím rýchlym rastom, sa často používa v tradičnej japonskej kuchyni a je mimoriadne bohatá na živiny. Nájdete ju v podobe vysušenej celej riasy do jedla, ale často sa konzumuje aj ako doplnok stravy vo forme prášku či tabletiek. Môžete ju pridať do polievok, šalátov, smoothies a dokonca aj ako korenie na dochutenie jedál. Kelp je vynikajúcim zdrojom jódu, ktorý je nevyhnutný pre správne fungovanie štítnej žľazy, reguláciu metabolizmu a tým aj pomáha redukovať hmotnosť.
Okrem jódu obsahuje aj množstvo vitamínov – A, C, E, K, a B-komplex. Bohatá je aj na dôležité minerály ako vápnik, železo, horčík a draslík. Antioxidanty, ktoré sa v kelpe nachádzajú, pomáhajú bojovať proti oxidačnému stresu, podporujú zdravie pokožky a posilňujú imunitný systém. Algináty zase podporujú detoxikáciu organizmu tým, že viažu ťažké kovy a toxíny. Látka fukoidán v kelpe zlepšuje prietok krvi a napomáha prevencii krvných zrazenín.
Dulse – bohatá na dobrú vlákninu
Dulse je červená morská riasa, ktorá je obľúbená pre svoju lahodnú, mierne slanú chuť a všestranné využitie v kuchyni. Dá sa konzumovať sušená ako chrumkavý snack, mletá na prášok ako korenie, alebo ju môžete pridať do polievok, šalátov, omáčok a smoothies. Je bohatá na vitamíny A, C, E a B-komplex a minerály – jód, železo, vápnik, draslík a magnézium.
Vďaka vysokému obsahu jódu podporuje zdravú funkciu štítnej žľazy podobne ako väčšina jedlých morských rias. Obsahuje tiež antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi, podporuje imunitný systém, pomáha regulovať krvný tlak a zlepšuje zdravie srdcovocievneho systému. Navyše je aj dobrým zdrojom vlákniny, ktorá podporuje správne trávenie.
Agar – vegetariánska želatína
Riasa agar, niekedy označovaná aj ako agar-agar, je želírujúci prostriedok získavaný z červených morských rias. Používa sa ako zdravá rastlinná náhrada klasickej želatíny do dezertov, pudingov, rôsolov či aspikov alebo ako zahusťovadlo do omáčok a polievok. Je vynikajúcim zdrojom vlákniny, ktorá podporuje trávenie a zvyšuje pocit sýtosti.
Agar-agar má nízky obsah kalórií a je bez cukru, čo ju robí ideálnou pri diétach a regulácii hmotnosti. Zároveň neutralizuje črevné toxíny, čím napomáha nielen lepšiemu tráveniu, ale aj imunite. Agar tiež obsahuje malé množstvá vitamínov a minerálov, ako sú železo a vápnik, ktoré prispievajú k celkovému zdraviu.
Chlorella – superpotravina pre zdravie
Táto jednobunková zelená sladkovodná riasa je známa svojimi všestrannými zdravotnými účinkami. Nájdete ju vo forme prášku, tabliet alebo kapsúl. Prášok môžete zamiešať do smoothies, džúsov, či vody a vypiť alebo pridať do rôznych jedál.
Chlorella je bohatá na bielkoviny, vitamíny – vrátane skupín A, C, E, K – aj minerály ako železo, horčík a esenciálne mastné kyseliny. Má vysoký obsah chlorofylu, ktorý podporuje detoxikáciu tela tým, že viaže a odstraňuje ťažké kovy a toxíny. Chlorella tiež podporuje imunitný systém, zlepšuje trávenie a účinne pomáha pri regulácii krvného tlaku a cholesterolu.
Spirulina – výživová bomba pre energiu
Spirulina je modrozelená mikroriasa s vysokým obsahom bielkovín, vitamínov, minerálov a antioxidantov. Bohatá je aj na esenciálne aminokyseliny a omega-3 mastné kyseliny, prospešné pre zdravie srdca.
Železo, nachádzajúce sa v spiruline, pomáha pri prevencii anémie a podporuje zdravý krvný obeh. Je dostupná vo forme prášku, tabliet, alebo kapsúl. Práškovú spirulinu si môžete pridať do smoothies, džúsov, jogurtov či zamiešať do polievok a omáčok. Má silné antioxidačné a protizápalové účinky, podporuje imunitný systém, zvyšuje energiu, zlepšuje trávenie a detoxikuje organizmus.
Prečo zaradiť riasy do každodennej stravy
Riasy sú výnimočne výživné a predstavujú skvelý doplnok stravy s pozitívnym účinkom na naše zdravie. Sú bohaté na esenciálne vitamíny a minerály, ako sú jód, železo, vápnik, a horčík, ktoré podporujú zdravie štítnej žľazy, kostí a krvný obeh. Riasy obsahujú tiež vysoký podiel antioxidantov a vlákniny, čo prispieva k ochrane buniek pred poškodením a k dobrému tráveniu. Navyše, riasy majú nízky obsah kalórií a sú bohaté na bielkoviny, čo ich robí ideálnymi aj pre vegetariánov a vegánov.
Zdroj: https://plnielanu.zoznam.sk/riasy-ucinky-na-zdravie/?utm_source=upday&utm_medium=referral