Farby na tanieri
Farby na tanieri
Všetci sa zhodneme na tom, že ovocie a zelenina sú veľmi dôležité. Nie každý však túto nutnosť pochopil správne. Ak jeme rovnaké jedlá dlhšiu dobu, nedodávame telu všetky potrebné živiny. Nepomôže nám teda, ak budeme jesť kilá paradajok alebo mrkvy. Ak chceme maximalizovať príjem živín, mali by sme mávať pravidelne na svojom tanieri dúhu.
Živé farby, ktorými zelenina a ovocie oplývajú, pochádzajú z prirodzene sa vyskytujúcich mikroživín, pričom každá farba indikuje konkrétny nutričný profil. Preto je potrebné telu dodávať veľmi pestrú zmes. Aspoň polovicu taniera by mala tvoriť zelenina všetkých farieb.
Ukážeme si 5 farieb, ktoré by na vašom zdravom tanieri nemali chýbať:
Červená
Tu patria, pochopiteľne, paradajky, jahody, maliny, melón aj ružový grapefruit. Červenú farbu majú tieto potraviny vďaka fytochemickému lykopénu. Lykopén napomáha znížiť riziko rakoviny, ochorení srdca, dokonca aj oka. Napríklad ak varíte paradajky, je to výhodnejšie ako jesť ich surové. Vďaka teplu je lykopén lepšie absorbovateľný. Skvelé, nie?
Zelená
Zelené ovocie alebo zelenina majú práve takúto farbu vďaka chlorofylu. Hovoríme tu napríklad o brokolici, ružičkovom keli, avokáde, kiwi… ak budete jesť veľa zelenej zeleniny a zeleného ovocia, vaše oči, kosti aj zuby sa vám poďakujú. Vďaka vitamínom v zelenom ovocí a zelenine sa pozitívne upraví zrážanie krvi.
Žltá a oranžová
Do tejto skupiny patrí mrkva, mango, tekvica, sladké zemiaky, paprika a iné. Žlté a oranžové ovocie či zelenina sú plné beta karoténu a vitamínu C. V našom tele prebiehajú procesy, počas ktorých sa beta karotén mení na vitamín A, čo je veľmi prospešné pre zrak, zdravú pleť a silnú imunitu. Vďaka beta karoténu zasa chránime svoju pamäť a pokožku pred poškodením slnečnými lúčmi.
Biela
V tejto skupine sú napríklad hrušky, banány, karfiol… Aj keď by sa niektorí mohli domnievať, že nedostatok farby znamená nedostatok živín, nie je to tak. biele ovocie a zelenina obsahuje flavonoidy, ktoré pomáhajú znižovať riziko rakoviny, kardiovaskulárnych ochorení , bojujú tiež proti Parkinsonovej chorobe. Okrem toho obsahujú aj veľa vlákniny, čo pomáha udržiavať správnu váhu.
Modrá a fialová
Ako príklad by sme si mohli uviesť čučoriedky, baklažán, granátové jablká, černice, slivky, fialové zemiaky. Ovocie a zelenina s modrou až fialovou farbou majú mnoho vitamínu C, veľa draslíka a kyseliny listovej. Kyselina listová zvyšuje chuť do jedla a stimuluje tvorbu žalúdočnej kyseliny.
Ako vidíte, zelenina a ovocie majú tak veľa živín! Škoda, že túto jej farebnosť nevidieť na všetkých tanieroch. Až si budete pripravovať raňajky či obed, nezabudnite na dúhu.
Zdroj fotografií: Pexels.com