Výživa pre vaše čakry/Čo jesť na každú zo 7 čakier, od známej šéfkuchárky a majsterky reiki
Výživa pre vaše čakry
Keď sa spomenie čakrový systém, pravdepodobne nik neuvažuje o typoch potravín, ktoré konzumuje. Pretože čakry sú neviditeľné energetické víry, sme presvedčení, že čakry majú prospech z energie, modlitby či iných duchovných vecí
Čakry však nemôžu udržať ľudské telo bez vašej pomoci. Je dôležité jesť správne potraviny, ktorými podporíte svoje energetické telo. Kedykoľvek je jedna či viac vašich čakier nevyvážených, môžete ich sami vyladiť a nespoliehať sa len na chemické lieky. V prvom rade musíte poznať energetickú hodnotu potravín a úprimne si priznať, či niektorých potravín nejete priveľa a niektoré zas vôbec.
Rovnováha čakier záleží aj od vyváženej stravy
Prvá čakra (uzemnenie a ukotvenie)
Koreňová zelenina: mrkva, zemiaky, paštrnák, reďkovky, repa, cibuľa, cesnak, atď.
Potraviny bohaté na bielkoviny: vajcia, mäso, fazuľa, tofu, sójové výrobky, arašidové maslo
Korenie: chren, štipľavá paprika, pažítka, kajenské korenie
Druhá čakra (sex a kreativita)
Sladké ovocie: melóny, mango, jahody, maracuja, pomaranče, kokos, atď.
Med a orechy: mandle, vlašské orechy a pravý včelí med, peľ, atď.
Korenie: škorica, vanilka, sladká paprika, sezamové semienka, rasca
Tretia čakra (zvyšovanie sebadôvery)
Obilniny a semienka: cestoviny, chleby, obilniny, ryža, ľanové semená, slnečnicové semienka atď.
Mlieko: mlieko, syry, jogurt a kyslomliečne výrobky
Korenie: zázvor, mäta pieporná, harmanček, kurkuma, rasca, fenikel
Štvrtá čakra (liečba emočnej bolesti a ochrana)
Listová zelenina: špenát, púpava, zelená zelenina, brokolica, karfiol, kapusta, zeler, atď.
Tekutiny: zelené čaje
Korenie: bazalka, šalvia, tymian, koriander, petržlen
Piata čakra (hovoriť a cítiť pravdu)
Tekutiny vo všeobecnosti: voda, ovocné šťavy, bylinné čaje
Ovocie: citróny, limety, grapefruit, kiwi, jablká, hrušky, slivky, broskyne, marhule atď.
Korenie: soľ, citrónová tráva
Šiesta čakra (prebúdzanie tretieho oka, psychický rozvoj)
Tmavo modré ovocie: čučoriedky, tmavé hrozno, ostružiny, maliny atď.
Tekutiny: červené vína a hroznová šťava
Korenie: levanduľa, mak,
Siedma čakra (otvorenie centra duchovnej komunikácie)
Živel vzduch: pôst a detoxikácia
Kadidlá a vydymovanie: šalvia, kopal, myrha, ollibanum a jalovec
Upozornenie: Kadidlá sa nesmú jesť, ale sú rituálne vdychované cez nosné dierky alebo môžu byť vdychované v čistenom priestore, ktorý je vhodné čistiť v sobotu.
Najlepšie prospejú vašim čakrám čistiace aurové oleje, ktoré pôsobia dlhodobo a preventívne. O čakry je nevyhnutné pravidelne sa starať, pretože jedine funkčné, čisté čakry a silná aura sú zárukou vášho kvalitného života – láskavé vzťahy, dostatok financií, zaujímavá a zmysluplná práca a pevné zdravie – to všetko vám zabezpečia zdravé a funkčné čakry. Nestačí mať len uprataný príbytok, čím skôr si objednajte aurové oleje a vyčistite si na jar i svoju energetiku.
Zdroj: http://www.vesti.sk/vyziva-pre-vase-cakry/
Čo jesť na každú zo 7 čakier, od známej šéfkuchárky a majsterky reiki
Čo sa týka dopĺňania pohonných látok pre vaše energetické a fyzické telo, významnú rolu zohráva jedlo. Stačí sa opýtať celebritnej šéfkuchárky, certifikovanej výživovej poradkyne a majsterky reiki Sereny Poonovej, C.N., CHC, CHN.
Vo svojej hviezdami prešpikovanej praxi spája integratívnu výživu s intuitívnymi energetickými technikami, aby presne zistila, aké živiny potrebujú jej klienti pre podporu svojich fyzických a energetických tiel vždy, keď im trochu chýba rovnováha.
„Je to skoro ako taká obrovská mapa,“ hovorí pre stránku Mind Body Green.
„Dokážem vidieť potraviny, ktoré potrebujete jesť na podporu nejakého problému, na jeho odstránenie. Vytváram pre klientov zoznamy jedál, ale je to viac o tom odkiaľ jete, než čo nejete.“
V ďalšom texte špecifikuje Poonová odporúčané jedlá pre každú zo siedmich čakier alebo tiež hlavných energetických centier tela.
1. Koreňová čakra
Začnime koreňovou čakrou, v sanskrte nazývanou muladhara, reprezentovanej červenou farbou.
Koreňovú čakru si predstavte ako svoje základy; na ľudskom tele sa nachádza na dolnom konci chrbtice a dáva vám pocit uzemnenia. „Predstavuje vašu bezpečnosť,“hovorí Poonová.
Keďže súvisí s uzemnením, na vyváženie tejto čakry budete potrebovať konzumovať potraviny, pochádzajúce zo zeme – napríklad koreňovú zeleninu.
„Pochádzajú zo zeme, preto majú tú energiu zo zeme a skutočne vás uzemňujú,“ dodáva Poonová. Ako chutnú prílohu vyskúšajte krvavočervené opekané paštrnáky.
2. Sakrálna čakra
Ďalšia v poradí je sakrálna čakra, alebo tiež swadisthana. Táto čakra, ktorú reprezentuje pomarančová farba, súvisí s vašimi reprodukčnými orgánmi, nadobličkami, obličkami a hrubým črevom a riadi vašu kreativitu, pohlavný pud a energiu.
Podľa Poonovej budete na podporu toku energie potrebovať potraviny bohaté na minerály, ako sú orechy a semená a tiež niektoré morské plody (plné zdravých tukov).
„Patrí sem aj voda,“poznamenáva. „Všetko sú to veci, ktoré veľmi prospievajú nášmu reprodukčnému systému a sú dobré pre našu kreativitu, emócie a vzťahy.“
3. Čakra solárneho plexu
Treťou čakrou je čakra solárneho plexu, manipura, ktorá je spájaná so sebadôverou, intuíciou, múdrosťou a vodcovstvom.
„A to pôsobí na náš nervový systém,“hovorí Poonová. „Keď sa cítite neistí, keď sa v tej čakre necítite centrovaní, môže to ovplyvňovať vašu sebadôveru, intuíciu, sebaúctu.“
Reprezentuje ju žltá farba a podľa Poonovej by ste na jej vyváženie mali jesť žlté potraviny (napríklad kukuricu alebo žltú tekvicu), ako aj strukoviny, obilniny a rozpustnú vlákninu.
4. Srdcová čakra
Ďalej sa dostávame k srdcovej čakre, alebo tiež anahate, ktorú reprezentuje zelená farba. Spája sa s otvorenosťou (keďže spája dolná a horné čakry) a láskou – keď je zablokovaná, môžete mať problém otvoriť si pred inými srdce.
Na srdcovú čakru sú prospešné zelená listová zelenina, mikrozelenina a výhonky.
„Ide o skvelý príklad toho, ako sú tieto potraviny dobré pre našu srdcovú čakru, ale dobré sú aj fyziologicky, pretože pomáhajú nášmu kardio-metabolickému systému,“hovorí Poonová.
„Sú skvelé na krvný obeh, na kyslík.“
5. Hrdelná čakra
Vaša hrdelná (krčná) čakra, alebo tiež vishuddha, súvisí podľa Poonovej s vaším hlasom, autentickosťou a schopnosťou povedať si svoju pravdu.
„Súvisí s vaším hrdlom, štítnou žľazou, ústami, ušami, s celou tou oblasťou,“hovorí.
„A tak tým, čo máte pre svoje hrdlo, sú zvyčajne tekutiny. Môžete si dať ovocné šťavy, ovocie, omáčky, polievky a čaje.“
„Zaujímavé je, že pre vašu hrdelnú čakru sú dobré aj morské riasy a chaluhy, no obsahujú aj veľké množstvo jódu, ktorý je skvelý pre vašu štítnu žľazu,“ dodáva.
Aj tu dáva duchovné a fyziologické dokonalý zmysel.
6. Čakra tretieho oka
Nasleduje čakra tretieho oka, anja, ktorá riadi vašu intuíciu, vizualizáciu a náladu.
„Potrebujete teda konzumovať druhy potravín a korenín, ovplyvňujúcich náladu,“ hovorí Poonová.
Keďže túto čakru reprezentuje tmavomodrá alebo purpurová farba, budete potrebovať jesť aj modro-purpurové potraviny ako sú čučoriedky a hrozno.
„Občas aj kofeín, čokoládu alebo kakao, tie všetky sú skvelé pre tretie oko,“ dodáva.
7. Temenná čakra
Ako poslednú máte temennú čakru, sahasraru, nachádzajúcu sa na temene hlavy. Je to najvyššia čakra a tak je spojená s vaším vyšším Ja, vašou dušou a vaším cieľom.
Dôležité je povedať, že temennej čakre neprospievajú priamo žiadne potraviny, lebo predstavuje spojenie so spiritualitou.
To je dôvod, prečo Poonová odporúča pôst tým, ktorí chcú zjasniť svoju temennú čakru.
Môžete však jesť potraviny biofotónového typu (ako sú raw potraviny), obsahujúce svetelnú energiu.
Zhrnutie
Keď je zablokovaná jedna z týchto siedmich čakier, môžu správne potraviny pomôcť danému energetickému centru a vrátiť vás do správnych koľají.
Keď sa nad tým zamyslíte, dáva to dokonalý zmysel: „Niekedy iba jete isté potraviny a cítite sa lepšie,“poznamenáva Poonová. „V skutočnosti to však podporuje tie energetické centrá.“
Tým ako začínate byť naladení na svoje fyzickéa duchovné telo, si možno začnete všímať, ktorá čakra je trochu rozhodená –a, na základe Poonovej rád aj to, aké potraviny potrebujete na opätovné vyváženie energie.
Zdroj: https://silavedomia.sk/co-jest-na-kazdu-zo-7-cakier-od-znamej-sefkucharky-a-majsterky-reiki/