Pečeň má v organizme viac ako jednu funkciu. Keď nefunguje ako má, organizmus trpí. Je to veľký distribútor živín a energie. Spracováva ich, ukladá, premieňa a posiela ich do rôznych častí tela. Nachádza sa v pravej hornej časti brucha. Aká je jej funkcia?
- odstraňuje toxíny z krvného obehu
- pomáha zrážaniu krvi
- uchováva vitamíny a minerály
- produkuje žlč a pomáha tráviť tuky
- premieňa uložené cukry na energiu
- produkuje cholesterol
Príznaky ochorenia pečene
Nezdravá strava môže podľa portálu steptohealth.com viesť k rozvoju ochorení pečene, ako sú hepatitída, cirhóza, stukovatenie pečene a rakovina. Medzi najznámejšie symptómy ochorení patria:
- chronická únava
- strata chuti do jedla
- nevoľnosť alebo vracanie
- tmavo sfarbený moč
- opuch a bolesť brucha
- opuchnuté nohy a členky
- žltkastá koža a oči
- bledo sfarbená stolica
Príčiny ochorenia
Existuje veľa príčin, ale najznámejšie sú dve. Je to slabá výživa, teda nadmerná konzumácia
nasýtených tukov, údenín, priemyselných a ultraspracovaných potravín, a pitie alkoholu.
Druhy potravín, ktoré zhoršujú zdravie pečene
1. Cukor
Pitie sladených nápojov, jedenie dezertov, cukríkov a iných sladkostí vyrobených z rafinovaných cukrov ohrozujú zdravie pečene. Prebytočný sa totiž v jej vnútri premieňa na tuk. Ide o takzvanú steatózu (stukovatenie pečene).
2. Soľ
Príliš veľa soli zvyšuje krvný tlak a aj riziko stukovatenia pečene. Ak ju chcete ochrániť, znížte príjem sodíka vo vašej strave. Nahraďte ju bylinkami.
3. Príliš korenené jedlo
Okrem soli by ste sa mali vyhnúť aj používaniu nadmerného množstva korenín. Keď je ich v strave príliš veľa, môžu spôsobiť nepohodlie a poškodiť tráviaci systém.
4. Alkohol
Alkoholické nápoje narúšajú normálnu funkciu pečene. Vyvolávajú chemickú nerovnováhu a ničia pečeňové bunky, čo môže viesť k hepatitíde alebo cirhóze.
5. Nasýtené tuky
Mastné jedlá majú veľa kalórií a vysoké hladiny triglyceridov, ktoré poškodzujú pečeň. Aby ste ju udržali v zdraví, znížte spotrebu masla, tučného mäsa, majonézy, smotany a klobásy.
6. Biela a rafinovaná múka
Spotreba uhľohydrátov vo veľkých množstvách zabraňuje tomu, aby telo využívalo tuk ako energiu. Namiesto spálenia spôsobí jeho hromadenie. Výsledkom je priberanie na váhe a obezita.
7. Vyprážané jedlá
Tuky tiež škodia pečeni, ak sa konzumujú v nadmernom množstve. Ukladajú sa totiž v tukových bunkách, najmä na bruchu. Ide o rizikový faktor pre rozvoj chorôb, ako sú cukrovka 2. typu alebo kardiovaskulárne ochorenia.
8. Lieky
Niektoré lieky môžu mať vedľajšie účinky, ak sa užívajú nesprávne alebo keď sa zmiešajú s alkoholom. Poškodenie pečene je jedným z nežiaducich účinkov.
Vyvážená strava bohatá na zeleninu, ovocie, celé zrná, orechy, chudé mäso, ryby, strukoviny, správna hydratácia a celkovo zdravý životný štýl sú kľúčom k zdravej pečeni. Vyhnúť by ste sa mali príjmu alkoholu, priemyselných a ultraspracovaných potravín či tabaku.