Tibi kryštály/vodný kefír
TIBI vodný kefír
Čo sú TIBI kryštály
- Kryštály Tibi sú naozaj živé zrnká, rastú a množia sa celkom rýchlo, stačí im k životu len voda a cukor. Zrnká majú jedinečnú štruktúru a farbu, sú priehľadné a krehké, preto ich je ľahko rozlomiť (rozbiť) na časti. Žijú vo výživnom roztoku vody s cukrom a nejakým sušeným ovocím (slivky, alebo hrozienka), v ktorom postupne rastú a delia sa. Spotrebovávajú cukor a na výmenu uvoľňujú do roztoku cenné látky, ktoré pôsobia priaznivo na zdravotný stav.
- Tibi vyčistí naše telá zanesené toxickými látkami, dá im väčšiu odolnosť, čiže imunitu a ešte doplní stále chýbajúcu bioenergiu (vitalitu). To sa dnes považuje za zázrak, a ten si môžete robiť doma, žiadne varenie a za dva dni je všetko hotové.
- Spoločenstvo kvasiniek a baktérii, ktoré sa nachádzajú v Tibi používali ľudia na celom svete už od pradávna pre výrobu zdravých kvasených nápojov a potravín. Nápoje, ktoré sa kvasným procesom vyrábajú, obsahujú veľmi vzácne a zaujímavé látky, ktoré sa v bežnej potrave takmer nenachádzajú. Kvasný proces je tým chemickým zázrakom, ktorý to vie. Nápoj TIBI je známy aj pod názvom japonské morské kryštály, živé zrnká, ale tiež vodný kefír. Preto, aby nápoj kvasil, musíme do neho pridať sušené ovocnie. Spotreba na jedného človeka je 1l – 1,5l na deň, výrobná kvasná doba je 24 – 48 hodín . Hotový nápoj je veľmi chutný, ako citrónový džús, chuť si samozrejme volíme sami množstvom cukru a ovocia. Chladený je výborný a nízka teplota značne predlžuje jeho životnosť. Chuť je však len jeden aspekt, avšak vynikajúcich liečivých účinkov je mnoho. Ten kto užíva tento nápoj preventívne sa liečiť nemusí.
- Na prípravu potrebujeme:
0,7l fľaša od uhoriek (ideálne tmavé sklo)
sítko plastové
cca 2 polievkové lyžice tibi kryštálov
figy, alebo slivky, alebo hrozienka – sušené bez siričitanov ideál v BIO kvalite (najlepšie skúsenosti sú s hrozienkami)
1/4 citrón (nemusí byť)
2 – 4 polievkové lyžice bieleho cukru (množstvo cukru závisí od jeho značky a samozrejme aj od toho ako rýchlo chceme mať nápoj hotový)
voda – 12 až 24 hodín necháme postáť (aby vyprchali nežiadúce látky) občas je dobré použiť aj minerálku (používam magnéziu) – občas je dobré im ju dopriať kvôli výžive
1čl trstinovej melasy (nemusí byť)
1/3 čl sódy bikarbóny (nemusí byť)
litrovú fľašu (napr. z tamari omáčky alebo nejakého alkoholu – na uchovávanie hotového nápoja)
- Postup:
Do 2/3 fľaše nalejeme vodu (2/3 preto, že tibi produkuje CO2), pridáme cukor, sušené ovocie, melasu, citrón a sódu.
Všetko dobre rozmiešame, tak aby tam neostali zrniečka cukru. Pridáme kryštály a fľašu zavrieme poriadne viečkom.
Po 24 hodinách otvoríme a ochutnáme, nápoj bude príjemné kyselkavý s hnedastou farbou (ak je tam melasa alebo slivka).
- Ak je hotovo povyberáme sušené ovocie. Pripravíme si fľašu (z tamari omáčky 700ml) do nej dáme lievik a na lievik sítko. Pripravený nápoj vlejeme cez sítko do fľaše tak vysoko aby nám ostal priestor na prípadne pridanie čerstvého ovocia, zeleniny alebo nejakých byliniek, na dodatočné kvasenie. Takto pripravenú fľašu poriadne zatvoríme a necháme na drese ešte 24 postáť. Nápoj je hotový môžeme popíjať…
Účinky vodného kefíru na zdravie človeka…
- Najsilnejší prírodný liek proti alergiám
- Najsilnejšie prírodné antibiotiká bez vedľajších účinkov
- kefír lieči pečeňové ochorenia
- lieči žlčník a ničí žlčníkové kamene
- kefír očisťuje telo od soli, ťažkých kovov, rádioaktívnych nuklidov a alkoholických produktov
- čistí telo od chemicky vyrobených antibiotík
- kefír lieči obličkové kamene
- baktérie v kefíre bojujú proti choroplodným mikroorganizmom
- kefír znižuje hladinu LDL cholesterolu
- čistí tráviaci trak
- kefír lieči žalúdočný katar
- lieči zápal slinivky brušnej
- lieči vredy
- kefír predchádza a lieči rakovinu hrubého čreva
- zlepšuje trávenie
- kefír zlepšuje telové funkcie
- robí imunitný systém odolnejším proti chorobám
- kefír lieči kandidózu
- lieči vysoký krvný tlak
- kefír zastavuje množenie rakovinotvorných buniek
- zrýchľuje proces liečenia
- kefír lieči psoriázu
- lieči ekzémy a akné
- kefír lieči zápalové ochorenia
- redukuje veľkosť tumorov
- lieči srdcové ochorenia
- mení kalcináciu ciev
- kefír čistí cievy
- kefír dodáva telu energiu
- lieči infekcie pľúc
- harmonizuje metabolizmus a preto prispieva k chudnutiu
- obsahuje anti-oxidanty a spomaľuje proces starnutia
- kefír vyživuje vlasy
- lieči paradentózu
- dodáva telu prospešné baktérie po antibiotikách
- kefír znižuje množstvo cukru v krvy
- znižuje cholesterol
- lieči hnačku
- lieči zápchu
- kefír podporuje vylučovanie
- má protistresové vlastnosti
- lieči nespavosť
- pomáha pri depresii
- lieči poruchu pozornosti sprevádzanú hyperaktivitou
- kefír zlepšuje funkciu mozgu ako napríklad reflexy, pamäť a pozornosť
- znižuje nafukovanie brucha
- mliečna kyselina podporuje stráviteľnosť mlieka čo hrá v prospech ľudí alergických na mliečne výrobky
- kefír lieči kvasinkové infekcie
- znižuje vaginálne zápachy
- lieči vrásky
- lieči artritídu
- kefír lieči kolitídu
- kefír pomáha pri migrénach
- lieči reumu
- kefír detoxikuje telo
- baktérie v kefíre produkujú B vitamíny ako napríklad B3, B6 a listovú kyselinu
- pomáha pri liečbe tuberkulózy
- kefír lieči žalúdočné kŕče
- lieči chronické trávenie infekcie
- lieči astmu
- lieči zápal priedušiek
- lieči sklerózu
- kefír pomáha liečiť chudokrvnosť
- lieči hepatitídu
- kefír ma liečivé účinky na katar, tráviace uzliny, žlčníkové ťažkosti
- lieči syndróm priepustného čreva
- kefír zabraňuje metastáze
Ako pestovať a využívať Tibi kryštály?
Tibi kryštály sú drobné riasy, ktoré dokážu príjemne skvasiť ľubovoľný sladký základ a dodať mu dôležité živiny a vitamíny. Môžete ich poznať tiež pod názvami vodný kefír, japonské morské kryštály alebo živé zrnká.
Čo je na potrebné ak chcete používať Tibi kryštály:
- 1 menší hrnček Tibi kryštálov
- 2,5 litra prevarenej alebo odstátej vody
- asi 8 lyžíc cukru (ľubovoľného)
- 2 lyžice sušeného ovocia
- náčinie: 3 litrová fľaša, nekovové cedidlo, čistá utierka alebo vreckovka
Pôvod
Pôvod Tibi kryštálov nie je dobre známy. Pochádzajú pravdepodobne z Kaukazu (rovnako ako ich blízka príbuzná kefírová huba), odkiaľ sa rozšírili do Číny a následne do celého sveta.
Vo vhodnom prostredí spôsobujú kvasenie, ktoré dodáva výslednému nápoju cenné látky podporujúce imunitu. Ostatne priaznivé účinky kvasenia poznali už naši predkovia, ktorí si skvasenou zeleninou doplňovali vitamíny a minerály v inak výživovo chudobnom zimnom období.
Zdravotné účinky Tibi kryštálov
Nápoj z Tibi kryštálov by mali užívať ľudia, ktorí trpia niektorým z týchto ochorení. Látky z vodného kefíru pomáhajú zmierňovať príznaky a podporujú liečbu:
- astma
- problémy so žalúdkom a pankreasom
- vysoký krvný tlak
- chudokrvnosť
- choroby pečene a obličiek
- cukrovka
- oslabený imunitný systém
- suché a lámavé vlasy
Ako pestovať Tibi kryštály
Vodný kefír nepotrebuje príliš k životu. Stačí mu len prevarená alebo odstáta voda, cukor a prírodne sušené ovocie – tzn. ovocie, u ktorého neboli na konzerváciu použité siričitany alebo iné škodlivé éčka.
Do vychladnutej prevarenej alebo odstátej vody (kvôli možnej prítomnosti chlóru) nasypeme cukor a miešame tak dlho, kým sa nerozpustí. Pridáme sušené ovocie a Tibi kryštály.
Zamiešame a prekryjeme čistou textílou, ktorú najlepšie prichytíme gumičkou. Nádobu položíme na svetlé miesto.
Starostlivosť
Pri bežnej izbovej teplote (20-22 ° C) trvá výroba nápoja asi 2-3 dni, pri letných horúčavách stačí kryštálom k práci aj 24 hodín. Hotový nápoj jednoducho zlejeme, k Tibi kryštálom pridáme ďalšiu vodu zmiešanú s cukrom a opäť ich necháme pracovať.
Jedenkrát týždenne kryštály prepláchneme v studenej vode a vložíme novú dávku sušeného ovocia (to staré vyhodíme). Snažíme sa vyhnúť používaniu kovových predmetov, pretože kov Tibi kryštály zabíja (ale krátke zamiešanie bežnou lyžicou v pohári nevadí).
Konečné kvasenie
Hotový nápoj môžeme ihneď vypiť alebo ho uložiť na 2-3 dni do chladničky do uzatvárateľnej nádoby.
Po 24 hodinách v chlade sa stane príjemne perlivým vďaka doznievajúcim kvasným procesom.
Hotový nápoj môžeme piť len tak, alebo ho zmiešať napríklad s džúsom alebo čajom.
Tipy
Pri výrobe vodného kefíru z Tibi kryštálov možeme rôzne experimentovať. Obyčajnú vodu možno nahradiť zeleným alebo čiernym čajom a do nálevu pridať rôzne korenie (klinček, aníz a ďalšie). Výsledná chuť nápoja závisí aj na použitom cukru a ovocí.
Varovanie
Tento článok a jeho jednotlivé body majú len informatívny charakter. Neručíme a nie sme zodpovedný za škody vzniknuté použitím informácií (čiastočných alebo úplných), ktoré sú uvedené v článku.
TIBI huba / TIBI kryštáliky
TIBI – nápoj tretieho tisícročia
Nadpis a zdroj použitých informácii:
– PhDr., PaedDr. Petr Nečas, CSc.: Civilizačné choroby, výživa a my
– internet
„Nápoj TIBI odporúčam pre domácu výrobu všetkým, ktorým na sebe len trošku záleží.“
Áno, je to skutočne nápoj tretieho tisícročia, aj keď sú o ňom zmienky aj v biblii. Tak neuveriteľne dlho nám trvalo, než sme „vedecky“ prišli na túto pravdu, že TIBI robí zázraky, ktoré medicína proste nevie. Veď vyčistí naše telá zanesené toxickými látkami, dá im väčšiu odolnosť, resp. imunitu a ešte doplní stále chýbajúcu bioenergiu, čiže vitalitu – to sa dnes považuje takmer za zázrak, a ten si môžete robiť doma, žiadne varenie a za dva dni je všetko hotové.
Spoločenstvo kvasiniek a baktérií používali ľudia na celom svete už od pradávna pre výrobu zdravých kvasných nápojov a potravín, najmä rôznych kefírov. Nápoje, ktoré sa kvasným procesom vyrábajú, obsahujú veľmi vzácne a zaujímavé látky, ktoré sa v bežnej potrave takmer nenachádzajú. Kvasný proces je tým chemickým zázrakom, ktorý to vie. Nápoj TIBI je známy aj pod názvom „japonské morské kryštály“, „živé zrnká“, ale aj „vodný kefír“. Kryštály Tibi sú naozaj živé zrnká, rastú a množia sa veľmi rýchlo, stačí im k životu len voda a cukor. Preto, aby nápoj kvasil, musíme do neho pridať figy (zanechávajú však za sebou drobné zrnka), alebo sušené slivky (dávajú nápoju farbu whisky – nie však jej chuť), alebo sušené marhule (aj po dôkladnom oplachovanie zostávajú zvyšky sírenia ovocia a dávajú nápoju mierne štipľavú chuť, ktorú najmä deti vždy neakceptujú, ja ho milujem), všetko predchádzajúce ovocia môžu nahradiť aj hrozienka. Pre zvýšenie kyslosti pridáme ešte citrón. Hotový nápoj je veľmi chutný, ako citrónový džús, chuť si volíme sami množstvom cukru a pridaním sušeného ovocia. Chladený je výborný a nízka teplota značne predlžuje jeho životnosť. Chuť je však len jeden aspekt, vynikajúcich liečivých účinkov je mnoho. Ten kto užíva tento nápoj preventívne sa liečiť nemusí. Poznám pár lekárov, ktorí „ordinujú“ minimálne jeden liter Tibi na pečeňové problémy, inému pacientovi taktiež na ľadvinové či močové problémy, ste unavení? Tak aspoň 1,5 litra denne a bez práškov. Že by naše alternatívne metódy zasiahli i hlavy pomazané??
Ja len dodám, že vodný kefír sa v lekárstve môže užívať pre mnoho účelov, liečia sa ním zápaly pečene, žlčníkové i ľadvinové problémy, katary, choroby močových ciest, zápaly čriev, sklerózy, infarkty, pri žltačkovej diéte, osvedčil sa mi najmä pri čistení u kožných chorôb, choroby ženských orgánov a celý rad ďalších vážnych ochorení.
Konkrétny presný návod na výrobu troch litrov nápoja:
Spotreba pre jedného človeka je 1,5 litra na deň, výrobná kvasná doba je 48 hodín – preto tie 3 litre ako základ.
• 9 polievkových lyžíc kryštálov Tibi,
• 15 až 21 dkg bežného kryštálového cukru,
• 3 kusy sušeného ovocia, alebo asi 20 ks hrozienok,
• tri ¼ citrónu, kôru citrónu dobre umyjeme, citrón sa vymačká až je nápoj hotový.
Ideálna pre výrobu je trojlitrová fľaša od uhoriek, nápoj občas zamiešať !
Stáčanie nápoja, čo je scedenie do sklenenej nádoby, v ktorej nápoj uschováme do chladničky, závisí na našej potrebe:
• nápoj po 24 hodinách pôsobí preháňavo,
• nápoj po 48 hodinách normalizuje a je pre bežné užívanie,
• trojdenný nápoj a starší skôr upcháva. Po stočení kryštáliky dobre prepláchneme studenou vodou a postup opakujeme.
/Zdroj použitých informácii: PhDr., PaedDr. Petr Nečas, CSc.: Civilizačné choroby, výživa a my/
—————-
Informácia o výrobe 2 litrov nápoja, ako to robíme my:
Pre nás je nápoj robený predošlým spôsobom príliš sladký a málo nasýtený CO2. Preto sme si postup časom upravili:
• cca 5 dcl Tibi,
• 5 polievkových lyžíc = 7,5 dkg bežného kryštálového cukru,
• 2 tucty sušených hrozienok, stredne veľké (v nápoji naboptnajú a tie veľké potom neprejdú hrdlom fľaše). Môžete dať aj hromadu iného ovocia, hrozienka ale zanechajú najmenej „špiny“ medzi kryštálikmi TIBI.
• dvojlitrová fľaša od kofoly
TIBI, cukor, hrozienka dáme do fľaše, doplníme vodu cca 8 cm od vrchu, zatiahneme vrchnák a pootočíme ho späť o cca 90° aby príliš veľké množstvo CO2 malo možnosť uniknúť, fľašu odložíme. Necháme stáť cca 5 – 6 dní. Občas zabudneme aj 10.
Vo fľaši sa vytvorí veľké množstvo CO2, fľaša bude ako z kameňa, vznikne obrovský tlak, vrchnák povoľujeme opatrne, aby tlak postupne klesol, ináč máme nápoj behom 3 sekúnd po celej kuchyni.
Citrónom ochucujeme až pri pití.
Keďže chceme mať nápoj k dispozícii denne, musíme ho vyrábať naraz vo viacerých fľašiach s 1 – 2 dňovým posunom.
A prečo v názve len informácia a nie návod? Lebo niektorí ľudia dokážu neskutočné. Neberieme žiadnu zodpovednosť, ak niekto doma niečo vyvedie. Aj tak si myslím, že si každý musí nájsť pre neho optimálny postup.
Zo začiatku sme vrchnák nechávali nedotiahnutý, aby prebytočná CO2 unikala, silne nasýtený nápoj nám ale viacej chutí. Už sme mali vo fľaši aj cez 1 liter huby a stála zatvorená vyše 3 týždne, zabudli sme pred dovolenkou uvoľniť vrchnáky. Nič sa nestalo. Naša skúsenosť hovorí, že kofolová fľaša vydrží neskutočne veľa. Ale neodporúčam nikomu skúšať.
Ale aj nám však už vrchnák vystrelil. Fľaša ešte nikdy nepraskla. Teraz vrchnák po zatiahnutí vždy trošku povolíme, pri príliš veľkom tlaku tak môže časť CO2 uniknúť.
Nadpis a zdroj použitých informácii:
PhDr., PaedDr. Petr Nečas, CSc.: Civilizačné choroby, výživa a my
TIBI huba – vodný kefír, ďalšie otázky a odpovede:
Môžu diabetici piť vodný kefír?
Sacharóza, bežne známa ako repný cukor, trstinový cukor alebo len cukor, je najbežnejší disacharid. Skladá sa z jednej molekuly glukózy a jednej molekuly fruktózy. Baktérie a kvasinky produkujú enzýmy, ktoré sacharózu rozkladajú na fruktózu a glukózu. Fruktóza sa v tele vstrebáva a metabolizuje úplne iným spôsobom ako glukóza, tento proces nevyžaduje inzulín, glykemické zaťaženie nápoja klesá. Niektorí diabetici preto navyše používajú sekundárnu fermentáciu s čistou ovocnou šťavou s veľkým podielom fruktózy.
Dôležité je aj to, koľko cukru sa do kvasenia pridáva a ako dlho kvasný proces prebieha. Predĺžením doby sa znižuje obsah cukru, mierne stúpa kyslosť a množstvo alkoholu.
Každý diabetik ale musí opatrne na sebe vyskúšať, ako u neho ovplyvňuje pitie nápoja hladinu cukru v krvi a ako si výrobu nápoja prispôsobiť svojim potrebám.
Dodatok. Urobil som test. Odmeral som si glukózu ráno na lačno, výsledok 5,0 mmol/l, následne som vypil 0,5 litra čerstvo stiahnutého nápoja (robený podľa návodu trošku vyššie, vo fľaši stál 14 dní). Polhodinu po vypití som mal glukózu 5,4 mmol/l. Použitý glukomer FreeStyle Optium Neo.