Chráni pred rakovinou, cukrovkou a posilní imunitu: Doprajte si TENTO nápoj pravidelne
Chráni pred rakovinou, cukrovkou a posilní imunitu: Doprajte si TENTO nápoj pravidelne
Tento fermentovaný mliečny výrobok má mierne štipľavú a kyslú chuť. Tradične sa vyrába z kravského alebo kozieho mlieka a kefírových zŕn. Popíjanie kefíru prospieva zdraviu a najmä črevám. Prečo by mal byť súčasťou vášho jedálnička?
Kefír je bohatý na vápnik, probiotiká so širokou škálou prospešných baktérií, ako sú laktobacily, streptokoky a laktokoky. Nájdeme v ňom aj vysokú dávku vitamínu B12, horčíka, biotínu či folátu. Ide o ľahko kvasený nápoj, ktorý môžu piť aj ľudia s intoleranciou na laktózu. Jeho pozitívne účinky na zdravie sú známe tisíce rokov. Ako jeho konzumácia prospieva?
1. Podporuje zdravie tráviaceho traktu
„Kefír má priaznivé účinky na črevnú mikroflóru,“ tvrdí pre healthshots.com dietologička Varsha Goreyová. Rozmanitosť probiotických kmeňov v tomto nápoji vyrovnáva črevnú flóru, najmä u ľudí, ktorí trpia žalúdočnými problémami, ako je hnačka.
2. Posilňuje imunitu
Aby bol človek zdravý, musí mať silný imunitný systém. Kefír so svojimi probiotikami posilňuje prirodzenú obranyschopnosť tela a chráni ho pred chorobami.
3. Podporuje zdravie kostí
Oslabené kosti trápia najmä ženy, ktoré často trpia nedostatkom vitamínu D a osteoporózou. „Kefír obsahuje vápnik, horčík a vitamín K2, ktoré sú dôležité pre udržanie ich hustoty," konštatovala pre healthshots.com Goreyová.
4. Znižuje zápal
Kefír má antioxidačné, antimikrobiálne a protizápalové vlastnosti. Ak ho zaradíte do jedálnička, ochránite sa pred zápalovými stavmi, ako je artritída.
5. Reguluje hmotnosť
Konzumácia kefíru pomáha pri znižovaní nadmerného hromadenia tuku v tele a pri prevencii obezity. „Je to nízkokalorický nápoj s vysokým obsahom bielkovín, ktorý podporuje sýtosť,“ tvrdí odborníčka na výživu. Znižuje chuť do jedla, zlepšuje trávenie, takže je vhodným drinkom pri chudnutí.
6. Podporuje duševné zdravie
Podľa štúdie z roku 2021 uverejnenej v Journal of Dairy Science môže byť kefír použitý ako druh antidepresívneho mliečneho výrobku. Črevo je totiž úzko prepojené s mozgom, takže tento nápoj nepodporuje len črevný systém, ale aj duševnú pohodu.
7. Chráni pred cukrovkou
Pitie kefíru znižuje hladinu cukru v krvi a zlepšenie citlivosti na inzulín. Je vhodným nápojom pre ľudí trpiacich cukrovkou a slúži aj ako prevencia tohto ochorenia.
8. Má protirakovinové vlastnosti
Kefír má priaznivé účinky pri liečbe rakoviny vďaka svojim bioaktívnym zložkám. Pitie tohto nápoja spomaľuje rast rakovinovým buniek a nádorov.
Ako vyrobiť kefír?
Výroba kefíru je jednoduchá. Budete potrebovať kravské, kozie, ovčie, kokosové alebo ovsené mlieko a kefírové zrná. Výber je len na vás.
- Začnite tým, že pridáte asi 1 až 2 polievkových lyžíc kefírových zŕn do sklenenej nádoby.
- Prileje 2 šálky mlieka, prikryte ju utierkou a zaistite gumičkou.
- Nápoj nechajte postáť pri izbovej teplote 24 až 48 hodín, v závislosti od toho, ako pikantný ho chcete mať.
- Po vykvasení zmes preceďte, aby ste oddelili zrná od tekutiny.
- Zrná môžete opätovne použiť.
- Kefír vydrží v chladničke až týždeň.
Toto s kefírom radšej nekombinujte
Kefír by sa nemal miešať s určitými potravinami, ktoré sa považujú za nezlučiteľné s mliečnymi výrobkami. Ide o kyslé ovocie, ako je pomaranč a ananás. Vyhnite sa tiež pridávaniu príliš veľkého množstva cukru alebo sladidiel do tohto nápoja, pretože môžu negovať jeho zdravotné prínosy a viesť k nerovnováhe črevných baktérií.
Aké sú vedľajšie účinky kefíru?
- nadúvanie
- nevoľnosť
- bolesť žalúdka
- hnačka
- zápcha
- plynatosť
Zdroj: https://vysetrenie.zoznam.sk/cl/1000654/2866323/Chrani-pred-rakovinou--cukrovkou-a-posilni-imunitu--Doprajte-si-TENTO-napoj-pravidelne?utm_source=upday&utm_medium=referral#56317_1