Toto šťavnaté ovocie sa konzumuje v rôznych častiach sveta nielen pre jeho sladkosť, ale aj pre jeho zdravotné benefity. Zatiaľ čo konzumácia čerstvého ovocia je najlepší spôsob, ako získať všetky jeho živiny, v letných mesiacoch je vhodné popíjanie jeho šťavy. Hydratácia je totiž nevyhnutná pre správne fungovanie nášho tela, najmä, keď je vonku príliš teplo. Vodu asi nič neprekoná, ale môžete zostať hydratovaní pitím čerstvej šťavy. V lete si doprajte mangovú, ktorá je nabitá vitamínmi, vlákninou a ďalšími živinami, radí portál healthshots.com.

 

Aké sú výhody mangovej šťavy?

Mangová šťava je nápoj vyrobený z dužiny zrelého manga, ktorá sa rozmixuje s vodou alebo ľadom. Má sladkú a pikantnú chuťou. Aké sú jej výhody?

 

1. Je bohatá na živiny

„Šťava z manga je plná základných vitamínov a minerálov vrátane vitamínu C a vápnika, ktoré podporujú celkové zdravie, povedala pre healthshots.com odborníčka na výživu Tanya Mehraová.

2. Zvyšuje imunitu

Mangová šťava je bohatá na vitamín C, základnú živinu, ktorá hrá zásadnú úlohu pri posilňovaní imunitného systému. Stimuluje tiež tvorbu bielych krviniek, ktoré sú obranným systémom tela proti infekciám a chorobám.

 

3. Podporuje zdravie tráviaceho traktu

Mangová šťava obsahuje vlákninu, ktorá napomáha tráveniu a podporuje pravidelné vyprázdňovanie. Jej popíjaním predídete zápche.

 

4. Zlepšuje zdravie pokožky

Tento nápoj obsahuje vitamín C, ktorý je potrebný na produkciu kolagénu. Dodáva pokožke pružnosť a predchádza tvorbe vrások. Znižuje tiež zápal a chráni pred poškodením UV žiarením.

5. Pomáha očiam

Mangová šťava je bohatá na vitamín A, ktorý hrá kľúčovú úlohu pri videní. Udržuje zdravie a čistotu rohovky. Chráni vnútorné časti oka.

 

6. Zlepšuje zdravie mozgu

Antioxidanty v šťave chránia mozgové bunky pred oxidačným stresom. Pomáhajú znížiť riziko kognitívneho poklesu a neurodegeneratívnych porúch, ako je Alzheimerova choroba.

7. Hydratuje telo

Tento nápoj je osviežujúci a hydratačný. Udržuje rovnováhu tekutín v tele, čo je potrebné najmä počas horúceho počasia alebo fyzickej aktivity.

8. Dodáva energiu

Keďže obsahuje prírodné cukry a sacharidy, poskytuje rýchly zdroj energie a dopĺňa zásoby glukózy po cvičení.

 

Ako vyrobiť mangovú šťavu?

Postupujte podľa týchto krokov:
- Vyberte zrelé mango a dôkladne ho umyte.
- Ošúpte ho a vyberte kôstku.
- Dužinu nakrájajte na kúsky a vložte do mixéra alebo odšťavovača.
- Ak chcete, pridajte trochu vody alebo kocky ľadu a potom rozmixujte.

 

Aké sú vedľajšie účinky mangovej šťavy?

Nadmerná konzumácia môže viesť k niektorým vedľajším účinkom, najmä u jedincov s určitými zdravotnými problémami. Patria sem:
- zhoršené trávenie
- alergická reakcia
- vyššia hladina cukru v krvi pre jeho prirodzený obsah cukru
- priberanie na váhe

 

Kedy je najlepší čas na pitie mangovej šťavy?

Najlepší čas na pitie mangovej šťavy je ráno alebo počas dopoludnia namiesto občerstvenia. V ranných hodinách naštartuje metabolizmus, poskytne prirodzenú dávku energie a udrží vás hydratovaných počas dňa. Vyhnite sa pitiu mangového džúsu neskoro večer alebo pred spaním, aby ste predišli narušeniu spánku alebo nepohodliu v dôsledku prirodzeného obsahu cukru.